Haartransplantatie voor vrouwen: Alles wat u moet weten!

Uw behandeling starten of meer informatie? Zie onze haartransplantatie diensten!
Wanneer u naar uw kam kijkt en een bos haar ziet kan dit zorgwekkend zijn, echter hoeft u zich lang niet altijd zorgen te maken. Het is namelijk normaal dat ook vrouwen haar verliezen, gemiddeld verliezen vrouwen tussen de 50 a 100 haren per dag, en op dagen dat het haar gewassen wordt zelfs tot wel 250. Maar in bepaalde gevallen, vooral bij vrouwen na de 50, kan de haardikte en haardichtheid sterk afnemen wat ertoe lijdt dat het haar minder volumineus is en de hoofdhuid zelf zichtbaar wordt. In deze gevallen is er weldegelijk sprake van haaruitval. Maar gelukkig kunnen net zoals mannen ook vrouwen geholpen worden!
Een haartransplantatie kan een uitstekende oplossing zijn voor vrouwen met haarverlies. Dankzij medische ontwikkelingen zijn de haartransplantatie technieken minder invasief dan voorheen en geven ze mooiere en natuurlijke resultaten. Helaas heerste er vroeger een taboe rond een haartransplantatie voor vrouwen, gelukkig is dat lang niet meer zo en is het genormaliseerd. Het is dan ook geen toeval dat er in de afgelopen jaren steeds meer vrouwen een haartransplantatie ondergaan.
Hoe ziet haaruitval eruit bij vrouwen
Ook vrouwen kunnen last hebben van haaruitval, voordat we hier dieper op ingaan helpt het om eerst te begrijpen wat mannelijke haaruitval inhoudt. Bij mannen wordt haaruitval gekenmerkt door ''male pattern baldness'' (MPB) hierbij trekt de haarlijn zich terug en/of valt het haar uit bij de kroon van het hoofd. De ernst van Mannelijke haaruitval kan worden geclassificeerd volgens de norwoodschaal. Bij MPB ontstaat er haaruitval omdat de haren op de bovenkant van het hoofd receptoren bevatten die gevoelig zijn voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT), hoe meer DHT zich bindt aan de gevoelige receptoren hoe meer haar er uitvalt (indien er een genetische aanleg voor is). De haren op de zijkant van het hoofd zijn niet gevoelig voor het hormoon DHT en kunnen hierdoor worden getransplanteerd naar de bovenkant zonder naderhand uit te vallen. Doordat haaruitval bij mannen een goed begrepen onderwerp is, is het makkelijk MPB te diagnosticeren.

Wanneer wij het hebben over haaruitval bij vrouwen dan hebben wij het meestal over ''female patern baldness'' (FPB). Bij FPB wordt het haar dunner en groeit het minder snel terug, hierdoor breekt het haar eerder en oogt het haar minder volumineus. Integendeel tot MPB wat zich kenmerkt door een haarlijn wat zich terugtrekt is het bij FPB het geval dat de haren uitvallen bij de scheiding boven op het hoofd. Ook komt het bij vrouwen vaker voor dat de haren gelijkmatig uitvallen over het gehele hoofd. Echter kan dit laatste wel voor een probleem zorgen wanneer het aankomt op een haartransplantatie. Want doordat ook de haren op de zijkanten en achterkant van de hoofd uitvallen, is dit een indicatie dat ze niet resistent zijn tegen het hormoon DHT. Hierdoor zijn deze haren niet geschikt zijn als donor voor een haartransplantatie, want eenmaal getransplanteerd kunnen ze weer uitvallen. Doordat er bij vouwen meerdere hormonen en enzymen een rol spelen bij haaruitval is dit een complexer fenomeen en is de exacte oorzaak van haaruitval bij vrouwen ook lastiger te diagnosticeren.
Er zijn voornamelijk drie soorten haaruitval bij vrouwen deze zijn hieronder weergegeven
Gelijkmatige/diffuus haaruitval: Hierbij valt het haar gelijkmatig uit over het gehele hoofd. Deze vorm van haaruitval is niet geschikt voor een haartransplantatie.
Een patroon van haaruitval: Hierbij gaat het om bijvoorbeeld een vrouwelijke patroon haarverlies (FPB: female pattern baldness) en zijn de haren op de zijkant en op het achterhoofd intact. Deze vorm van haaruitval is geschikt voor een haartransplantatie.
Lokale haaruitval: Hierbij kunnen zich kale plekken voordoen op het hoofd. Dit kan het gevolg zijn van letsel, stress of door mechanische belasting, door bijvoorbeeld bepaalde haarstijlen waarbij er hard word getrokken aan het haar (dreadlocks, vlechten etc.). Deze vorm is in bepaalde gevallen geschikt voor een haartransplantatie.

Vrouwelijke patroon haarverlies (FFB) gaat volgens de Ludwig schaal. Deze schaal gaat van 0 tot 3.
0: er is geen significante haaruitval of verdunning van het haar.
1: Er is waarneembare verdunning van het haar op de bovenkant van de hoofd.
2: Er is duidelijke haarverlies en het hoofdhuid wordt zichtbaar.
3: Ernstige haaruitval waarbij het hoofdhuid duidelijk zichtbaar is.
Waardoor ontstaat haaruitval bij vrouwen?
Alhoewel het bij mannen makkelijk is vast te stellen wat de oorzaak is van haaruitval, is het bij vrouwen wat lastiger om te diagnosticeren.
Enkele redenen voor haaruitval bij vrouwen kunnen zijn:
Genetisch: Sommige vrouwen hebben een genetische aanleg voor haaruitval, dit verklaard ook waarom bij twee gezonde vrouwen de een veel minder last heeft van haaruitval dan de ander.
Menopauze: Tot wel 2/3 van de vrouwen ervaart haaruitval na de menopauze. De menopauze brengt hormonale veranderingen met zich mee wat ervoor kan zorgen dat er haaruitval kan plaatsvinden.
Zwangerschap: Gedurende de vroege zwangerschap of prenatale periode kan er haaruitval plaatsvinden of kan het haar dunner er brosser worden. Dit is toe te wijden aan een verandering in de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het lichaam.
Ziektes: Het is aangetoond dat ziektes zoals kanker, hoge bloeddruk, arteritis en depressie kunnen leiden tot haaruitval.
Hormonale aandoeningen: Hormonale aandoeningen kunnen zorgen voor een veranderde hormoonspiegel wat de oorzaak kan zijn voor haaruitval. Ook kan een hersen tumor leiden tot veranderde hormoonspiegels.
Medicatie: Bijvoorbeeld, bepaalde medicatie die gebruikt worden voor anticonceptie, gemoedstoestand, en hormoonregeling kan als bijwerking haaruitval hebben.
Stress: Stress is een veel voorkomende oorzaak voor haaruitval.
Mechanische belasting: Bepaalde haarstijlen zorgen ervoor dat er hard wordt getrokken aan het haar waardoor het haar kan uitvallen (vlechten, dreadlocks, etc.).

Zoals we zien is het bij vrouwen moeilijker vast te leggen wat de onderliggende reden is voor haaruitval. Ondanks dat bij twee verschillende vrouwen de mate en patroon van haaruitval er precies hetzelfde kan uitzien kan de onderliggende reden totaal anders zijn. Integendeel tot mannen is haaruitval bij vrouwen vaker het gevolg van, en een indirect ''bijwerking'' van een dieper gelegen oorzaak.
Kom ik in aanmerking voor een haartransplantatie voor vrouwen?
De onderstaande gevallen zijn vaak geschikte kandidaten voor een haartransplantatie voor vrouwen:
Patroon haarverlies: Vrouwen met een vrouwelijk of mannelijk patroon haarverlies. Hierbij leiden de zijkanten en achterkant (donorgebied) lijdt niet aan kaalheid.
Lokale haarverlies: Als gevolg van letsel of medische ingreep, het opvullen van littekens, of als gevolg van mechanische belasting bijvoorbeeld door het vaak hard trekken aan het haar etc.
Haartransplantatie ter cosmetische opvulling: Verlagen van de haarlijn, het bedekken van littekens etc.
Hoe verloopt een haartransplantatie bij vrouwen?
Net als mannen kunnen ook vrouwen gebruik maken van de FUE (Saffier), FUE-CT, DHI en FUT technieken (zie onze blogs over deze technieken voor meer informatie). Bij vrouwen wordt er echter wel meer rekening gehouden dat het haar niet geschoren hoeft te worden. Hieronder is een voorbeeld illustratie gegeven van een FUE/DHI behandeling bij een vrouw.

Beginnen met een haartransplantatie voor vrouwen?
Voordat u een haartransplantatie kan ondergaan is het belangrijk vooraf specialistisch advies in te winnen. Zoals uit dit blog is gebleken kan haaruitval talloze redenen hebben om de daadwerkelijke oorzaak van uw haaruitval te kunnen achterhalen en hiermee vast te stellen of u wel een geschikte kandidaat bent.

Bij Mediqle helpen wij u hiermee en maken we het proces zo aangenaam mogelijk. Nadat u contact heeft opgenomen, vraagt uw zorgcoach u foto's van uw haar op te sturen en een aantal vragen te beantwoorden, de specialist kan dan in detail bekijken of u een geschikte kandidaat bent voor een haartransplantatie. In bepaalde gevallen is het moeilijk dit op afstand vast te stellen, in deze gevallen wordt het nader geëxamineerd aan de hand van bloedtests, microscopische technieken en verscheidene bepalingen.
Nadat het is vastgesteld dat u een geschikte kandidaat bent, heeft u de keuze uit zowel de FUE, DHI en FUT (eventueel i.c.m. PRP) methodes, de specialist helpt u in het kiezen van de juiste methode en kan u inlichten over hoeveel grafts er nodig zijn en wat de te verwachte resultaten kunnen zijn.
Wilt u de juiste stap zetten richting uw haartransplantatie, uw zorgcoach van Mediqle helpt u op weg. Ontzorgt, goed geregeld en geheeld gratis van begin tot eind!
Bij Mediqle werken wij samen met de beste chirurgen/klinieken die gebruik maken van de meest geavanceerde technieken, in zowel binnen- als buitenland. Ook heeft u via ons een laagste prijs garantie. Zo bent u ervan verzekerd dat u het mooiste resultaat krijgt tegen de laagste prijs. De Mediqle dienstverlening is overigens voor u compleet GRATIS van begin tot eind voor gecontracteerde klinieken en ziekenhuizen.
Wilt u meer informatie over haartransplantaties, de voor- en nadelen van alle behandelingen, hoe u uw zorgreis kunt starten en hoe u geld kunt besparen met onze handige tips? Zie onze haartransplantatie diensten, en wellicht kunnen we ook u van dienst zijn!#Mediqle