top of page

Aantal grafts berekenen voor een haartransplantatie met volledige dekking van het hoofd


Een echte must read! In deze blog behandelen wij vragen als: hoeveel grafts zijn er nodig en hoe dit te berekenen, of de volledige hoofd weer gedekt kan worden met haar en wat bepaald welk resultaat er bereikt kan worden. Veel lees plezier!

Uw behandeling starten of meer informatie? Zie onze haartransplantatie diensten!

Berekenen van de aantal grafts die nodig zijn voor ernstige haaruitval.

Kan ik volledige dekking krijgen met een haartransplantatie?


Vaak zeggen patiënten ''Ik wil het helemaal gedekt hebben'' of ''Ik wil veel dichtheid''. Maar in hoeverre mate is dat mogelijk?


Bij een haartransplantatie zijn er voornamelijk twee aspecten belangrijk, dit is de dekking, oftewel, de omvang van het gebied dat gedekt kan worden, en dichtheid, het aantal haren per cm². Deze twee aspecten werken elkaar als het ware tegen, want met een vast aantal grafts kan er gekozen worden voor meer dichtheid met minder dekking of meer dekking met minder dichtheid. Dit hangt natuurlijk volledig van de persoon af en van de mate van haarverlies, de arts kan met zijn ervaring adviseren over deze afweging.


Een normaal persoon heeft een follikel dichtheid van 75-85 follikels per cm², aangezien iedere haarzak 1-4 haren kan bevatten komt dit gemiddeld overeen met 190-230 haren per cm². Bij een transplantatie kan dezelfde dichtheid helaas niet bereikt worden, vaak kan er een haardichtheid bereikt worden van rond de 50%, het resultaat komt echter wel erg in de buurt. Hoe kan dat? Dit heeft te maken met dat wanneer het duidelijk is dat er haarverlies is en de hoofdhuid zichtbaar wordt, vaak al meer dan 55-65% van de haren zijn uitgevallen, wat correspondeert tot een haardichtheid van onder de 100 haren per cm². Er is als het ware een drempel waarde waarna het haar als weinig wordt ervaren, boven deze waarde oogt het niet kaal. Wanneer bij een haartransplantatie een haardichtheid van 50% wordt bereikt is dit over de betreffende drempelwaarde en lijkt dit relatief veel op de originele haardichtheid. De reden dat er een maximum is in haardichtheid komt doordat de grafts een specifieke diameter hebben, en er een bepaald afstand gehouden dient te worden tussen de grafts onderling en de natuurlijke haren. Het probleem van haardichtheid kan tot op zekere hoogte worden opgelost door meerdere behandelingen en het gebruik van bepaalde technieken zoals DHI.


Dus om terug te komen op de vraag hoeveel kan er gedekt worden dient er gekeken te worden naar het aantal beschikbare grafts de gewenste haardichtheid en de grootte van het te dekken oppervlak.Hoeveel grafts heb ik nodig? | Aantal grafts berekenen


De meeste mensen hebben tussen de 5500 tot 6500 donor grafts beschikbaar. Dit wil echter niet zeggen dat in één sessie de volle hoeveelheid aan donor grafts getransplanteerd kunnen worden, want dit gaat ten koste van het resultaat en vergt veel van het lichaam. Een mooier en beter resultaat wordt bereikt wanneer dit wordt verdeeld over 2-3 sessies, al gaat het over een hoeveelheid grafts dat minder is dan de beschikbare aantal donor grafts (bijvoorbeeld 3000 grafts over 2 sessies). De tweede en derde sessies dienen er meestal voor om meer haardichtheid te verkrijgen, er moet namelijk een bepaalde afstand blijven tussen de geïmplanteerde grafts, en pas nadat de eerste haartransplantatie volledig is genezen kunnen de tussenliggende openingen opgevuld worden. Daarom dient er rekening gehouden te worden met dat het gewenste resultaat voor sommigen pas bereikt kan worden na meerdere behandelingen, dit vergt helaas tijd.


De hoeveelheid grafts die nodig zijn hangt af van de grootte van het te dekken oppervlak en de gewenste haardichtheid. Om een beter beeld te schetsen gebruiken we een schaal wat de mate van haaruitval classificeert genaamd de Nordwood scale.


Onderstaand zien we een overzicht waaruit een indicatie kan worden verkregen over de totale hoeveelheid grafts die benodigd zijn voor een ''volledige'' haar restauratie / herstel.


Aantal grafts berekenen


()* Incl. Kruin

Hamilton Nordwood-schaal die alle graden van haaruitval illustreert. Deze haaruitvalschaal wordt ook wel de kaalheidsschaal genoemd.
 • IIa: 1400-2200

 • III: 1600-2400

 • III Vertex: 1800-2600 (2600-3200)*

 • IIIA: 2000-3000

 • IV: 2200-3400 (3400-3800)*

 • IVA: 2400-3600

 • V: 2600-3800 (3800-4500)*

 • VA: 2800-4200

 • VI: 3000-4600 (4600-5600)*

 • VII: 3200-5000 (5000-6400)*


Wat bepaald het resultaat wat bereikt kan worden?


Het uiteindelijke resultaat wat bereikt kan worden hangt af van een combinatie van verschillende factoren waaronder:

 • Leeftijd en genetische aanleg: Bij jongere patiënten is het lastiger vast te stellen tot in welke mate het haar in de toekomst gaat uitvallen (vaak kan er een indicatie worden verkregen door te kijken naar familieleden). Hierdoor zullen sommigen jongeren om het resultaat te behouden in de toekomst weer een haartransplantatie moeten ondergaan (Opmerking: de getransplanteerde haren vallen niet uit, de eigen haren kunnen verder uitvallen).

 • De mate van kaalheid: Hoe meer haarverlies, des te meer grafts er nodig zijn. Bij ernstige kaalheid is het helaas niet altijd mogelijk het gewenste resultaat te behalen.

 • Kwaliteit en kwantiteit van de donorharen: De gemiddelde patiënt heeft tussen de 5500 en 6500 donorfollikels (grafts) beschikbaar, maar er zijn ook patiënten die slechts 4000 grafts beschikbaar hebben of wel meer dan 7000. Dus hoe meer donor grafts er beschikbaar zijn van goede kwaliteit, des de meer er mogelijk wordt.

 • Omvang van het hoofd: Sommige patiënten hebben grotere hoofden dan anderen. Dit betekend dat er een groter oppervlak is wat gedekt moet worden en er dus meer grafts nodig zijn.

 • Haareigenschappen: Ook de haareigenschappen spelen een rol in het te behalen resultaat. Het gaat hierbij om de haarkleur, haardikte en haarvorm. Bij een haarkleur die meer overeenkomt met de huidskleur oogt blenden de twee meer in elkaar en oogt het resultaat ''dichter''. Vergelijkbaar, zorgen dikke en krullende/golvende haren ook voor een dichtere look met meer volume.

 • Elasticiteit van de huid: Dit is alleen van toepassing op een FUT behandeling (waarbij er een strip weefsel wordt verwijderd). Als het hoofdhuid elastisch is, kan een groter hoeveelheid aan grafts geoogst worden.

 • Gebruik medicijnen: Betere resultaten kunnen bereikt worden bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Medicijnen zoals propecia/finasteride en rogaine kunnen toekomstige haarverlies voorkomen of minderen. Er dient echter rekening te worden gehouden met dat deze medicijnen vaak langdurig gebruikt dienen te worden en bijwerkingen kunnen opwegen tegen de voordelen. Dus doe vooraf goed onderzoek en informeer uzelf over de mogelijke bijwerkingen bij een arts.

 • Expertise: Voor een groot deel hangt het resultaat af van de expertise van de zorgverlener. Het is tenslotte aan de chirurg om met de gegeven kwaliteit en kwantiteit van grafts een zo mooi en natuurlijk mogelijke resultaat neer te zetten. Hier komt vaak meer bij kijken dan men denkt, zoals het afwegen van: haardekking en haardichtheid, de hoeveelheid grafts, inzet van verschillende technieken en de aantal sessies. Daarnaast moet de chirurg en het team zelf ook bekwaam genoeg zijn de handelingen correct uit te voeren en hier de juiste middelen voor in te zetten.

 • Nazorg: Het is erg belangrijk dat er goede nazorg plaatsvindt en de gegeven instructies worden opgevolgd. De nazorg dient er namelijk voor de vitaliteit van de grafts zo hoog mogelijk te houden, herstel te stimuleren en complicaties te voorkomen.


De drie beste haartransplantatie dokters van Istanbul

De conclusie is dat het uiteindelijke resultaat van een aantal factoren afhangt, wanneer deze meezitten, kan dit erg in uw voordeel werken. In het geval deze factoren tegenzitten kan er met goede expertise en goede overwegingen toch vaak een mooi resultaat worden neergezet.


Wilt u de juiste stap zetten richting uw haartransplantatie, uw zorgcoach van Mediqle helpt u op weg. Ontzorgt, goed geregeld en geheeld gratis van begin tot eind!


Bij Mediqle werken wij samen met de beste chirurgen/klinieken die gebruik maken van de meest geavanceerde technieken, in zowel binnen- als buitenland. Ook heeft u via ons een laagste prijs garantie. Zo bent u ervan verzekerd dat u het mooiste resultaat krijgt tegen de laagste prijs. De Mediqle dienstverlening is overigens voor u compleet GRATIS van begin tot eind voor gecontracteerde klinieken en ziekenhuizen.


Wilt u meer informatie over haartransplantaties, de voor- en nadelen van alle behandelingen, hoe u uw zorgreis kunt starten en hoe u geld kunt besparen met onze handige tips? Zie onze haartransplantatie diensten, en wellicht kunnen we ook u van dienst zijn!#Mediqle

De beste goedkope haartransplantatie kliniek in Istanbul.

bottom of page