top of page
  • Writer's pictureDr. Mediqle

Wat is een FUT haartransplantatie? De voor- en nadelen van de FUT haartransplantatie uitgelegd


Man met haaruitval die een FUT-haartransplantatieprocedure ondergaat in Turkije.

Er zijn tegenwoordig vele soorten haartransplantaties en varianten hiervan. Een ieder methode met zijn eigen werkwijze, voor- en nadelen, en kostenplaatje. Dit kan voor veel verwarring zorgen want daarbovenop komt er bij dat geen persoon hetzelfde is. Dus wat voor de een, een goede aanpak is, is voor de ander minder geschikt. Daarom doelen wij van Mediqle u met dit blog te informeren over de ''ins and outs'' van de FUT methode.


U kunt ook onze FUT VS. FUE VS. DHI blog bekijken. Hierin vergelijken wij de verschillende methodes in een samengevat overzicht.

Uw behandeling starten of meer informatie? Zie onze haartransplantatie diensten!Wat is een haartransplantatie / haarimplantatie?


Om de FUT behandeling beter te begrijpen is het handig om te beginnen met wat een haartransplantatie inhoud.


Bij een haartransplantatie worden grafts oftewel stukjes levend weefsel met gezonde haarzakken geëxtraheerd uit het huid van een donorgebied en vervolgens geïmplanteerd in het ontvangstgebied. Dit houdt in dat u uw eigen donor bent. Wanneer de overgeplaatste grafts zijn hersteld kunnen ze haren produceren op het ontvangstgebied, hierdoor worden kale plekken weer opgevuld met haar.Wat is een FUT - Follicular Unit Transplant?


De FUT methode is een van de oudste haartransplantatie methoden. Desondanks dat in bepaalde gevallen de FUT methode tot de beste resultaten leidt, verliest deze methode in populariteit met name aan de nieuwere FUE en DHI methodes.


Bij de FUT methode wordt er uit het donor gebied (het achterhoofd) een geschikt stuk weefsel geselecteerd en verwijderd in de vorm van een lange dunne strip. Vervolgens wordt deze stuk weefsel onderverdeeld in kleine units waarna deze units kunnen worden geïmplanteerd in het ontvangstgebied. Het voornaamste voordeel van deze methode is dat het relatief goedkoop is, de extractie snel is en er via deze methode de meeste grafts gewonnen kunnen worden (tot wel meer dan 5000). Hierdoor is deze methode zeer geschikt voor het behandelen van een groot gedeelte. Een groot nadeel is dat bij deze methode de patiënt er een horizontale lange streep als litteken aan overhoudt, wat overigens geen probleem hoeft te zijn als er lang haar gedragen wordt.


FUT haartransplanatatie techniek uitgelegd: Alle stappen in het FUT-haartransplantatieproces geïllustreerd.


Hoe verloopt een FUT behandeling?


De FUT behandeling kan worden onderverdeeld in drie stappen.


Stap 1: Extractie

Stap 1 van FUT haartransplantatie: Extractie van stukje weefsel uit het donorgebied.

Afhankelijk van de haardichtheid op het donor gebied en de hoeveelheid te oogsten grafts, wordt er na grondig analyse een stuk weefsel geselecteerd voor extractie. Vervolgens wordt dit stuk weefsel verwijderd onder lokale verdoving
Stap 2: Voorbereiding


Het stuk weefsel wordt onderverdeeld in dunne strips waarna het verder wordt onderverdeeld in kleine units/grafts. Deze grafts worden vervolgens gesorteerd en gepreserveerd met een specifieke plasma oplossing welke de vitaliteit van de grafts verzekerd. Ondertussen wordt het afgetekende ontvangstgebied voor-behandeld met micro incisies waar vervolgens de grafts in geïmplanteerd kunnen worden.

Stap 2 en 3 van FUT haartransplantatie: Verdeling van weefsel in dunne reepjes en onderverdeling naar grafts voor de follicular unit transplantation procedure.
Left: Dividing into strips Right: subdividing into Units/Grafts


Stap 3: Implantatie

Stap 4 van FUT haartransplantatie: Implantatie van de graft in het ontvangstgebied.

De grafts worden een voor een in de gemaakte openingen geplaats, hierbij is de kunst de grafts in de juiste hoek en diepte te plaatsen. Nadat alle grafts zijn geplaatst is de behandeling klaar en ligt de focus op de nazorg, deze is immers minimaal net zo belangrijk!
Voor- en nadelen van de FUT haartransplantatie


Voordelen van de FUT methode

• Het is goedkoper dan de FUE en DHI methode

• Haardichtheid neemt niet af in het donorgebied

• Het oogsten van het haar gaat sneller

• Via deze methode kunnen de meeste haarzakken worden geoogst


Nadelen van de FUT methode

• Een lang en zichtbaar litteken in het donorgebied (bij kort haar)

• De herstelperiode is lang (10-14 dagen)Voor wie is de FUT methode geschikt?


De FUT-methode is het meest geschikt voor mensen met veel haaruitval, en vanwege de litteken die ontstaat op de achterkant van het hoofd, heeft het meestal de voorkeur voor mensen met lang haar, omdat het lange haar het litteken kan bedekken. Deze methode is relatief goedkoop en geschikt voor het opvullen van grote vlakken, zo kan het gebruikt worden om de haarlijn, inhammen en/of kruingebied op te vullen.
Wilt u de juiste stap zetten richting uw haartransplantatie, uw zorgcoach van Mediqle helpt u op weg. Ontzorgt, goed geregeld en geheeld gratis van begin tot eind!


Bij Mediqle werken wij samen met de beste chirurgen/klinieken die gebruik maken van de meest geavanceerde technieken, in zowel binnen- als buitenland. Ook heeft u via ons een laagste prijs garantie. Zo bent u ervan verzekerd dat u het mooiste resultaat krijgt tegen de laagste prijs. De Mediqle dienstverlening is overigens voor u compleet GRATIS van begin tot eind voor gecontracteerde klinieken en ziekenhuizen.


Wilt u meer informatie over haartransplantaties, de voor- en nadelen van alle behandelingen, hoe u uw zorgreis kunt starten en hoe u geld kunt besparen met onze handige tips? Zie onze haartransplantatie diensten!, en wellicht kunnen we ook u van dienst zijn!#Mediqle

Kliniek dat betaalbare FUT haartransplantaties aanbiedt in Istanbul Turkije.

bottom of page